Terima kasih sangat2!

f@sy@ f@ziD@ (^^)

Monday, October 14, 2013

Makaroni Berkuah *resipi olahan sendiri*

Makaroni Berkuah Sempoi Citarasa Anak-anak
Apa khabar semua? Lama dah saya peram entri ini sebab tak sempat nak mengarang. Kalau nak diikutkan, rentetan resipi saya banyak 'cheese-based', kan? Memang pun. Sampai rakan sepejabat pun dah tahu. "Cheese again...?" Hahaha... Maaflah... keju sememangnya menjadi antara yang menjadi kegemaran saya. Jadi, jangan bosan tau ye puan-puan yang jelita dan rupawan. Bukan apa, mozarella cheese masih berbaki. Kalau saya tak habiskan, alamatnya... memang lambatlah nak habis. Alih-alih, habis tempoh.

Ini entri tertangguh sebenarnya. Sebabnya... nanti orang bosan tengok 'keju' lagi dan lagi.:) Sehari sebelum Hari Raya Qurban, kalau orang lain semua sibuk 'menari' di dapur untuk memasak rendang, ketupat, nasi himpit, kuah kacang dan lontong, saya pula sebaliknya. Ini kerana Encik Suami saya masih bekerja. Jadi, mood hendak berhari raya 'tidak mari'. :)

Untuk menjimatkan masa dan masak menu sempoi tapi nampak pelbagai, kita perlu kreatif tanpa memakan masa yang banyak. Menu saya hari ini semua 'macaroni-based'. Semasa sarapan pagi yang agak terlewat, saya buatkan makaroni berkuah tapi simple sahaja bahannya sebab tengok stok apa yang ada. Petang pula, saya campurkan makaroni dan kuah tersebut, lalu panaskan di atas pan. Maka, terjadilah Makaroni Goreng. Malam pula, saya jadikan Makaroni Goreng itu menjadi Baked Macaroni. 

Makaroni Berkuah ala FasyaFazida

Bahan-bahan:-
1/2 peket makaroni
1/2 peket daging cincang (*saya pilih Ramly)
3 batang sosej (*dihiris sederhana nipis atau potong serong)
3 ulas bawang putih (*diketuk dan dicincang)
1 biji bawang merah (*dipotong dadu)
1 senduk cili kisar
3 sudu sos/puri tomato
1 cawan air (atau lebih mengikut kecairan kuah yang diingini)
Oregano atau mix herbs
Garam

Cara-caranya:-
1. Rebus makaroni dan toskan.
2. Tumis bawang putih dan bawang merah hingga naik bau.
3. Masukkan cili kering yang telah dikisar dan masak hingga pecah minyak. (*Mak saya kata, kalau kita bersin tu, maknanya cili tu dah garing dan dah cukup masak. Ehem... tapi kalau tak bersin-bersin juga dek kerana hidung tu boleh tahan, jangan tunggu sampai hangus pula ye tuan-tuan dan puan-puan. Hehehe...)
4. Kemudian, masukkan daging cincang. Masukkan air dan kacau hingga daging cincang itu masak.
5. Setelah itu, masukkan sos atau puri tomato. Kalau nak lebih pun boleh. Kita masak ikut suka, ikut rasa. 6. Masukkan sosej.
7. Perasakan dengan garam dan sedikit oregano atau mix herbs.

Dah siap! Masa nak makan, tuang kuah atas makaroni yang direbus tadi. Mudah, kan? Kalau nak tabur parutan keju cheddar pun boleh juga. Wallah!

OK DONE! Kemudian, petangnya saya tukarkan Makaroni Berkuah itu menjadi Baked Macaroni. Nak tahu cara-caranya? Kita tengok entri seterusnyalah ye. :) Jumpa lagi!

No comments: