Terima kasih sangat2!

f@sy@ f@ziD@ (^^)

Tuesday, December 17, 2013

DAISO Aku Datang...

Siapa suka Pink? Angkat kuku. Hahaha... Ramai yang suka merah jambu, kan? Pink nowadays, also suit with men. Suami saya pun pakai kemeja pink. I suruh, dia ok saja. Hik.

Peralatan ini saya beli ketika KC saya baru siap. Konon- konon bila KC dah merah, peralatan lain nak merah jambu pula. Aduh... Hantam sajalah. Citarasa sendiri. Sendiri yang nak masuk dapur, sendiri yang guna, sendiri yang suka! ;)
Bakul sampah tu sayang pula nak guna, so saya simpan dulu sehingga Wet Kitchen saya siap nanti. Buat masa ini, terpaksa guna dulu tong sampah bertutup, tapi tetap merah jambu! Alas kaki tu untuk alas kaki masa mencuci pinggan. Jaga tapak kaki, sejuk....katanya. Bangku pink tu untuk kids naik untuk basuh tangan dan cuci pinggan. 

Spatula ini sering saya gunakan. Material jenis getah. Memang pantas mengaup lebihan adunan. Tak delah rugi kan. 

Sarung tangan ni pun selalu guna. Ada yang terkena panas oven pun. Huk.

Sebenarnya, banyak lagi yang dibeli. Tapi kali ini cuma fokus barangan berwarna PINK sahaja. Nanti, nak pergi lagi. Paling dekat, DAISO Setia Alam. Dekat sangat dengan Meru Atau Bukit Kapar, Klang. Memang rambang mata sebab semuanya cuma RM5! Tapi kena pandai memilih barangan, sebab ada sesetengah barangan tak sesuai dengan harganya, rasa mahal untuk barangan yang kecil. Tapi, sempat saya beli kain felt di situ. Memang murah dan berbaloi. Ikut kualiti juga.

Monday, December 16, 2013

Book Mark Felt Craft

Satu lagi felt craft telah terhasil. Teruja! Bunga ini saya buat sendiri. Lipat, jahit jelujur dan gunting-gunting, cantumkan, lekatkan. Taraa! Dah siap. Terpulang anda nak letak bentuk apa kat atas bunga tu. Inilah dia BOOK MARK hasil rekaan fasyafazida craft. Hehehe...


Cadangnya, dah siap 100pcs ni, nak Letak dan jual koperasi sekolah. Agak-agaknya, kanak-kanak sekolah rendah suka tak dengan book mark ni? Nantilah cuba pasaran di sekolah rendah berdekatan. ;)


Car Signage Felt Craft

Entah kenapa, saya masih lagi tercari-cari apa lagi yang boleh dibuat daripada kain felt ini. Cari punya car, akhirnya saya membuat keputusan untuk membuat 'car signage'. Walaupun simple, tapi kali ini saya gunakan teknik jahitan. Nampaknya, jahitan jelujur lebih menampakkan hadil yang lebih menarik. Lagipun, jimat gam saya. Hehehe... Lihatlah...Lagi hasil felt craft yang mengujakan saya. Taraa...

Pada mulanya, saya hanya cuba satu design. Makin lama makin menarik pula. Walaupun tidaklah hebat mana, tapi saya suka sebab saya tahu yang saya juga mampu buat. Saya akan cuba pelbagai untuk menampakkan rekaan yang pelbagai. Dek kerana warna kain felt yang terhad ada dalam simpanan saya, maka inilah saja hasilnya.Pelbagai design dan warna.



Lekatkan pada cermin kereta.
         

Lagi dan lagi... nnt kita buat kaler dan design lain. :)

Berminat? Boleh buat pesanan dengan saya. Just PM saya di facebook. (fasyafazida)

Friday, November 22, 2013

Gila 'Felt Craft'

Dulu, zaman kecil saya dipenuhi dengan permainan masak-masak yang emak beli di pasar malam. Kalau tak pun, saya akan bermain dengan sepupu-sepupu main masak-masak di tepi rumah. Masak kangkung yang senang didapati di tepi parit. Masak pula menggunakan penutup tin yang didirikan di atas batu-batu kecil. Kemudian, sepupu yang besar akan menyalakan api. Seronok tak terkira tatkala mendengar bunyi ‘cher..cher...’ apabila air direnjis di atas penutup tin Milo yang sudah panas. Kemudian, kami memasukkan daun kangkung dan dimasak hingga layu. Sungguh manis saat-saat itu apabila dikenang.

Masuk ke sekolah rendah, saya gemar membuat penanda buku. Rakan saya Zaihawati Hamad akan melukis pelbagai jenis baju dan warnakan. Kemudian, gunting dan lekatkan di atas kad manila berwarni-warni yang ditebuk hujungnya untuk diletakkan riben. Ingat-ingat lupa, rasanya kami turut menjual penanda buku tersebut kepada rakan-rakan sekolah. :D

Menginjak ke sekolah menengah, saya pula gigih ke kedai menjual benang dan jahit baju seorang auntie berbangsa Cina di Seksyen 16, Shah Alam. Masih wujud lagi kedai itu hingga kini. Di hadapan RHB. Pada mulanya, saya tertarik melihat rantai kunci yang berbentuk udang, bentuk hati, dan lain-lain lagi. Di hujungnya ada loceng. Ia dijalin menggunakan tali satin. Baik hati sungguh hati auntie itu apabila dia berbesar hati untuk mengajar saya menjalin dan menganyam. Saya borong terus peralatan untuk membuat rantai kunci tersebut. Berkobar-kobar untuk buat di rumah. Saya amat puas hati dengan hasil kerja saya. Setelah siap, saya pek kan di dalam plastik lutsinar dan saya staple. Kemudian, bahagian paling best adalah saya minta satu-satunya adik perempuan saya untuk menjual kepada rakan-rakannya di sekolah. Saya teruja kerana ia mendapat permintaan dengan pelbagai warna yang mereka minta. Memang seronok sangat rasanya apabila hasil kraf tangan kita disukai orang.

Masa sekolah juga, saya suka hasilkan buku skrap. Macam-macam yang saya buat. Kalau buat buku biodata, saya akan lukis dan tulis dengan pelbagai jenis font dan warna. (Masa itu memang amat popular! Siapa takde buku biodata, memang tak sahlah. ;D) Adakala, saya gemar hasilkan kad ucapan sendiri menggunakan kertas warna-warni dan gunting yang bilahnya mempunyai corak. Masa tu, saya hanya mampu beli corak bergerigi yang biasa tu saja. Banyak juga untuk dikenang.

Kini, saya nak bercerita yang saya telah mula hasilkan kraf felt sendiri. Jika dulu, suka juga untuk mencuba. Namun, kekangan masa dan kesibukan keluarga dengan 3 permata comel membuatkan saya kekurangan masa berharga untuk membuat hobi yang saya suka. Segala-galanya bermula apabila saya isikan kolum dalam majalah saya; Dara.com untuk ruangan 16 halaman Pull Out. Saya isikan tema DIY, dan ada yang menghasilkan kraf. Sejak itu, saya mula tertarik untuk mencuba. Kesempatan yang ada ketika Cik Fieqa daripada Fieqa Hand Craft yang menaja hadiah Cabutan Bertuah sempena Bengkel Daralista Kreatif pada 9 November lalu lebih membuatkan saya teruja untuk terus menghasilkannya. Namun, kesukaran di butik online untuk mendapatkan kertas felt warna florescent menyebabkan aktiviti terbantut. Saya pula jenis orang yang tak sabar dan tak boleh tunggu lama. Nak buat time tu juga. :)

Kesempatan mencari hadiah untuk rakan di kedai bunga riben telah ‘terserempakkan’ saya dengan kertas felt yang berwarna ceria. Apalagi, macam nak gila saya memborong. Dua orang lagi rakan terkejut dengan tindakan saya. Saya? Saya suka...! Hihihi!. Malam itu, saya terus menghasilkan dua hasil kraf yang saya rasa OK untuk level beginner-crafter mac am saya. Hik! Ingatkan nak buat penanda buku lollipop, tapi kayu batang aiskrim pula takde. Jadi, ada bingkai putih kosong dari IKEA. Apalagi, saya pun lukis apa-apa yang saya terfikir. Taraa... inilah hasilnya. Paling menggembirakan, malam Khamis itu, Adam yang selalunya leka depan tv, kini setia bersama saya dan adiknya Ayrinn di dalam biliknya, bersama-sama saya ‘menyibuk’ ketika saya membuat kraf. Papa nya pula tersenyum sebab tiada lagi orang yang ‘conquer’ alat kawalan tv malam itu. :D



Selepas letak gambar Adam & kawan-kawan di Tadika Islam Pusat Tahfiz aL-Fudhail ketika berumur 5 tahun.

Felt kraf kedua saya hasilkan dengan menggunakan buku nota yang memang ada dalam simpanan. Saya pun balut dan mula mereka-reka tema apa yang saya nak buat. Saya belasah saja sebab tak ada perancangan nak buat apa. Inilah hasilnya. Tapi, dah pukul 12 malam. Gam pun dah habis. Saya belum susun dan tampal lagi objek-objek ni.

p/s: Butang tu saya ambil dari t-shirt yang dah tak pakai sebab kedai tu tak jual butang kraf. Nanti saya beli online di Buttonplanet.


Ala 3D la konon2...:D

Belum gam dan susun lagi. Idea please... :P
Impian: Next project, Nak buat souvenir eg book mark lolipop, key chain, pillow, etc. utk open order. Boleh buat gift utk birthday, baby shower, etc. Ada yang berminat ke? Kih...kih...pm please. Cewah!

Thursday, October 31, 2013

Dah set FAVICON Icon untuk Blog Anda? Saya sudah...

Bagaimana nak set Favicon Icon untuk Blogger dan WebSite?

Favicon adalah ikon atau logo yang terpapar di sebelah kiri nama website anda dalam ‘browser window’ yang lazimnya digunakan oleh semua website. Favicon logo merupakan salah satu jenis penjenamaan blog atau website anda. Ini kerana, apabila pengguna telah membuka banyak halaman dalam browser, favicon icon akan membantu memudahkan navigasi hanya dengan melihat ikon dan terus menukar halaman yang dikehendaki.


Credit to HOT MAMA siti zurina mat saman.blogspot. Sebab kat blog sendiri cam tak nampak jer Favicon Icon saya. ;) Budak baru belajar.

Jika anda seorang penulis blog (blogger) yang baru di dalam dunia blog (ataupun pembangun website), anda perlu menukar ‘default favicon icon’ kepada ikon anda sendiri. Sebagai contoh, facebook ada ‘f berwarna biru’, google ada ‘ikon G’, Wikipedia ada ‘ikon W’, dan sebagainya. Favicon memainkan peranan dalam blog atau website anda. Tanpa FAVICON, blog atau website anda TIADA NILAI

Ini antara FREE ONLINETOOLS untuk anda menghasilkan FAVICON Blog atau Website anda: Boleh rujuk di MY TUTORIALS CAFE  


1. Favicon Generator and Gallery
2. Buddy Icon ** saya pilih ini **
3. Favicon editor
4. Animated Favicon
5. Photoshop Tutorial
6. Favicon Maker v1
7. Dynamic Drive
8. iConvert
9. GenFavicon
10. Inline Icon Maker
11. Convertico
12. Favicon
dan banyak lagi. Google ek.:)

Bagaimana set Favicon untuk Blog bagi Penulis Blog?

Langkah 1: Selepas anda ‘create’ dan ‘save’ imej favicon dalam computer anda, log masuk ke dalam akaun blog anda.

Langkah 2: Buka DASHBOARD blog. Di bahagian kiri skrin. Klik ‘LAYOUT’.

Langkah 3: Di sebelah kiri tetingkap blog design, anda akan dapat lihat favicon dengan ‘blue Edit link’.
Klik ‘Edit’ dan anda akan diarahkan untuk memilih file favicon.
Pilih file dan klik ‘Save’. Buka blog anda dan ‘blogger favicon icon’ anda akan dipaparkan berserta URL blog.

Tadaa..ini Favicon Icon saya. Senang nak selak page saya nanti ye. :)

Wednesday, October 30, 2013

Deko Apa? Deko kek daaa...

Kalau nak tanya buat kek, dah banyak kali. Tapi kalau tanya mendekorasi kek, inilah pertama kali. Alkisahnya, kek ini saya hasilkan awal tahun lalu. Tapi, saya nak berkongsi kegembiraan saya dengan anda semua. Ini permintaan dari En Suami. Suatu petang, kami dijemput oleh kakak En Suami untuk datang ke rumahnya meraikan hari jadi ibu mereka (mak mertua saya) dan anak-anak buah. Kali ini, kakak ipar membuat sendiri kek span dan letakkan ising serta buah pic di dalam lapisan kek. Kami makan hidangan nasi ayam juga petang itu. Saya suka sangat fresh creamnya, begitu juga dengan En Suami kerana tidak terasa berminyak seperti aising di kedai kek biasa dan tidak muak memakannya.

Lantas, beberapa hari kemudian, En Suami terasa ingin makan lagi kek tersebut. "Sayang pandai buat tak kek macam kita makan rumah Kak Ida tu?" Saya: "Oh kek tu. Sayang cubalah." Saya pantang kalau En Suami membuat permintaan, pasti akan saya cuba tunaikan walaupun saya tak pernah buat. Begitu juga dengan permintaan anak-anak dan terutama MAK saya (kawan-kawan pun, tak sampai hati saya nak tolak permintaan mereka). Kalau boleh, saya nak bahagiakan mereka sehabis baik sementara umur saya masih ada. Insya-Allah.

Maka, dengan gigihnya saya pun ..apalagi... jalankan tugas pertama yang saya amat suka, Google! Saya memang suka survey, google. Lalu, terhasillah kek butter beraising ini dengan deko ala amatur ini. Paling penting, suka fresh creamnya. Ini guna non-dairy whipping cream. Boleh dibeli di bakery. Simpan di tempat beku. Guna mixer, putar sampai 'bertanduk'. Saya dapat tip, untuk bagi lambat cair, campur gelatin yang dilarutkan. Semasa membuat kek butter (saya tak buat kek span), saya kreatifkanlah diri (kononnya) untuk menghasilkan kek yang berwarna-warni apabila dipotong. *Ntahapahapa*kan? ;) Maka terhasillah kek yang sebegini rupanya.


Kek butter with fresh cream ala Fasya Fazida. Psstt..abaikan dekorasi yang tak berapa nak cumil. Masuk mulut, ngap, bercampur jua di dalam perut, kan? Hehehe...


Tadaa...tersingkaplah rahsia warna-warni kek butter ini. Cumil! I looike...

Beli lampu, bunga murah-murah!

Siapa yang tak minat mendekorasi rumah? Saya rasa semua orang tak kira lelaki atau wanita berminat untuk mendekorasi rumah. Yelah, siapa yang tak inginkan mahligai yang indah, kan? Sebaik sahaja pulang dari kerja, damai sahaja saat melangkah masuk ke rumah. Hilang sudah semua tekanan yang ada siang tadi. Bagi saya pula, saya minat kerja-kerja kraf tangan dan juga pastinya mendekorasi. Cuma ilmu saja yang tak cukup sangat lagi. Majalah yang saya sering jadikan rujukan tentunya Impiana, Dapur Impiana, Apartment Impiana dan Laman Impiana.

Jika dahulu, seawal perkahwinan, saya rela porch rumah dilepa simen sepenuhnya dek kerana tidak mahu rumput memanjang dan kemalasan diri untuk menjaga pokok-pokok bunga. Sempat mak saya lontarkan sindiran, "rumah yang takde tanam pokok-pokok bunga ni takde seri". Memang benar kata emak, sejak itu saya pun mula menanam tanaman seperti serai, daun pandan, cili padi dan beberapa tanamam jenis berdaun untuk menghiasi laman rumah yang telah dilepa simen sepenuhnya. Tersenyum lebar saya! Wajah rumah saya semakin berseri dengan adanya dedaunan hijau menghiasi sudut tepi laman kami. Habuk pun berkurangan kerana mungkin pokok-pokok tersebut membantu menahan habuk dan pasir dari memasuki pintu sliding rumah. Dalam hati terdetik, 'kalau ada rumput, lagi cantik. Rumput pun boleh berfungsi untuk memerangkap habuk.'

Oklah, kita tinggalkan soal dedaunan pokok itu. Saya akan cerita dalam entri lain. Dalam entri ni sebenarnya saya nak cerita tentang kegembiraan saya tatkala mendapat 2 objek di bawah ini. Alkisahnya, saya dan rakan sekerja ke Aeon Big Seksyen 23, Shah Alam untuk mencari dres. Biasalah, setiap kali gaji haruslah 'reward' diri. ;) Sanggup kami makan ala-ala sewaktu lunch demi mencari dres yang diinginkan. Cari punya cari, namun tak berkenan di hati. Saya ada jugalah beli sehelai. Bolehlah... Akhirnya, kekecewaan kami bertukar kegembiraan apabila kami memasuki sebuah kedai ala English Deco di dalam Aeon Big, Seksyen 23, Shah Alam. Diskaun untuk member pulak tu. Kebetulan saya ahli. Apalagi, kami pun cuci mata dan akhirnya ada juga yang menangkap di hati.

Sebenarnya, anak saya Adam ada minta dibelikan lampu tidur untuk biliknya. Pada mulanya, saya pinjam ambil sahaja lampu tidur corak damask hitam yang kami letak di ruang tamu. Tapi, disebabkan saiznya yang besar dan lampunya agak terang, tak sesuai pula rasanya diletakkan di dalam biliknya. Di sebabkan terjumpa lampu inilah yang membuatkan saya terus 'rembat'. Pulang ke rumah, saya katakan pada Adam, "Mama ada surprise untuk Adam!" Matanya berkaca. Sangat teruja. "Mama, mama beli tak lampu tidur Adam?" tanya si anak bujang saya. "Eh, budak ni macam tahu-tahu saja aku belikan lampu untuk dia. Hai ..anak..."
Apabila saya buka kotak dan tunjukkan padanya, wajahnya terus bertukar keriangan. Ya! Jelas terpancar keriangannya. Malam itu, tidur Adam lena bertemankan lampu rona ungu itu.  

Lampu tidur ini saya berjaya dapatkan dengan harga runtuh, hanya RM10 seunit!
Jika dahulu, saya tidak gemar bunga-bunga menghiasi di dalam rumah. Cukup sekadar hiasan bebola warna-warni yang bertangkai menghiasi meja bulat. Mak saya kata lagi, "dalam rumah tak berseri kalau takde jambangan bunga." Tapi sebaliknya, ayah saya kata, "bunga banyak-banyak pun jadi tempat simpan nyamuk." Saya tergelak besar! Tapi, saya hormati kata-kata emak. Memang ada benarnya. Mungkin satu jambangan juga sudah memadai bagi yang tak minat bunga macam saya. Terus naik seri rumah saya. Hehehe..cewah!
Bunga orkid, tak dapat yang segar, dapat yang ini pun jadilah. Luv! Luv! :) Pasu ni hanya RM16.90. Orkid harga setangkai dalam RM10 sebab diskaun 50%. Saya beli 2 tangkai. Batu-batu putih tu pun murah saja. Lupa dah harganya.


Sunday, October 27, 2013

Akhirnya... Dapat Kabinet Dapur Idaman

Kata orang (dan pakar kuasa minda;-) kalau hendak perkara atau benda yang menjadi idaman atau impian kita terlaksana dan diperoleh, kita kena selalu ingat dan tampal impian tersebut di dalam minda dan di tempat yang kita mudah lihat. Insya-Allah pasti akan berhasil. Bezanya, cuma lambat atau cepat. Kalau ada kemahuan, di situ pasti ada jalan.

Kabinet dapur KC kitchen cabinet berona merah menjadi idaman hati saya. Penat google, selak majalah IMPIANA & Dapur Impiana. Adakala terpaut juga pada rona putih, kadang-kadang kalau kena gaya, terpaut pula pada rona coklat. Beginilah hati. Bukan mudah untuk buat pilihan. Bajet pun kena difikirkan.

Saya tahu ramai yang suka survey untuk cari design kabinet dapur yang diinginkan. Macam saya dululah. Hehehe... Ini tambah satu lagi perkongsian untuk anda yang sedang mencari-cari kitchen cabinet idaman. Kabinet dapur ini akhirnya saya tempah dari seorang yang memasang panel di satu karnival. Dia yang kami kenali sebagai Wak rupa-rupanya beroperasi di kedai kecilnya di Bukit Raja. Setelah terpesona dengan contoh kabinet daripada gambar albumnya, dan juga melihat sebut harga (quotation) secara kasar, kami yakin untuk menempah dengannya. Sebab apa harganya murah daripada yang ada di pasaran? Sebab, Wak potong sendiri pintu kabinet dan pekerjanya anak buahnya. Memang berbaloilah harga yang saya dapat. Plus, Wak bagi percuma pull out cabinet tu.

Sebelah kanan ni panjangnya 12 kaki.
Saya menggunakan ruang dapur ini sepenuhnya memandangkan saya dan suami bercadang untuk menjadikan dapur ini sebagai dapur kering (wet kitchen) untuk masa akan datang. Top diperbuat daripada 2x2 black tiles. Nampak seperti konkrit, tapi sebaliknya tidak. Ini pun Kali pertama saya melihatnya. Jika dilihat Dari dekat, top tu di skrew untuk melekatkannya. Hasilnya kemas dan kami berpuas hati dengannya.

Sebelah sini hampir 12kaki. Lebih kurang 11kaki lebih. Tapi buat bawah je. Sinki berkembar.
Saya cadangkan tak usah letak sinki yang Ada tempat letak sudu di tengah tu, sebab makan space. Kalau rumah besar, OK.sesuai. #pengalaman rakan saya. Menyesal tak sudah... ;)

Pull out cabinet yang saya berjaya dapatkannya secara percuma ! Thanks...
Tip Pilih Kabinet Dapur (kitchen cabinet)
1- Kenal pasti kegunaan ruang dapur anda, sama ada untuk dapur basah atau dapur kering (atau kegunaan kedua-duanya sekali).
2- Kenal pasti material yang anda pilih untuk dapur anda. Paling penting untuk dapur basah. Pilihlah table top konkrit dengan 2x2 tiles, ataupun Granite, marble, solid surface. Mieco top Ada yang kata ok, tapi tengok cara penggunaan. Sebab lama-lama Kayu Akan reput bila selalu terkena air. Untuk dapur kering, tak perlu risau sangat. Apa jua material pun boleh. Boleh juga rujuk di laman ini http://kabinetdapur4u.blogspot.com/2011/02/table-top.html. 
3- Pemilihan warna pun penting. Di samping menaikkan mood memasak, ia juga menampilkan personaliti seseorang. *rona merah putih menampilkan diri saya yang ceria! Hehehe
Anda juga boleh menggabungkan warna pilihan. Cakap saja pada designer, pasti dia boleh menghasilkannya melalui lakaran 3D.
4- Rekaan juga memainkan peranan penting. Ada ruang dapur yang besar merupakan bonus untuk anda membuat island pada dapur. Saya suka! Ada yang suka membina tall unit untuk memasukkan barangan kering. Lebih mudah untuk mengambil kerana rak yang boleh ditarik keluar. Island, Boleh rujuk di laman ini http://www.isdkabinetdapur.com/susun-atur-dapur.html. Atau  http://kabinetdapurmy.blogspot.com/
5- Pilihan pelbagai aksesori juga boleh anda pilih. Google dan anda akan dapati banyak pilihan. Untuk pintu dapur, boleh pilih jenis built in (macam saya supaya anak kecil tak main buka tutup pintu kabinet, dia tak dapat cari tombol..hehe) atau pilihan yang ada pemenang atau tombol, bergantung kepada jenis kabinet anda. Anda juga boleh dapatkan pull out cabinet secara PERCUMA jika anda bijak tawar-menawar dengan pereka kabinet anda. ;)

Thursday, October 24, 2013

Pindah Rumah Lagi???


Wah! Wah! Wah! Diam tak diam, sudah masuk rumah baru pada Mei 2012. Ketika itu, saya baru berpantang anak ketiga lebih kurang sebulan. Adik-beradik dan keluarga serta makcik pakcik menolong kami berpindah. Mujur saya telah mengemas barang-barang sebelum bersalin.

Bagi kami sekeluarga, semenjak berkahwin, kami pernah merasa menduduki 3 buah rumah. Pertama, sebaik sahaja kami berkahwin, kami terus menyewa beli sebuah rumah di Taman Sri Puteri, Meru, Klang. Dalam tempoh lebih kurang sebulan sebelum bernikah, kami terlebih dahulu mencari-cari rumah untuk kami diami selepas berkahwin. Alhamdulillah, sudah rezeki kami, akhirnya kami berjaya menemui rumah dengan harga yang bersesuaian. Walaupun rumah tersebut rumah 'second-hand', tetapi amat selesa untuk kami berdua diami. Memang tujuan kami tidak mahu menyewa atas alasan, 'bayar sewa berbulan-bulan, tapi rumah bukan hak milik sendiri'.

Sewaktu membeli rumah tersebut, harganya cuma RM120k. Bolehlah sebagai pasangan yang baru hendak memulakan kehidupan sendiri, berdikari, sedikit jauh daripada keluarga sendiri. Rumput yang panjang serta pokok inai yang berakar tunjang kuat telah berjaya kami tebas. Menurut jiran sebelah-menyebelah, jika dahulu tiada siapapun yang berminat untuk membeli rumah tersebut kerana keadaan halamannya yang penuh dengan tumbuh-tumbuhan. Namun, setelah kami duduki dan bersihkan, jadi indah pula. Manakan tidak, rumah tersebut kami simen sepenuhnya, dinding luar dan dalam, saya cat sepenuhnya dengan tulang 4 kerat saya sendiri. Encik suami saya tidak minat kerja-kerja begini. Hehehe... Lagi pun, memang Sejak dulu saya gemar DIY atau hasilkan kerja yang saya rasa saya mampu lakukan.

Rumah lama kami. Kerusi taman pun dok dalam rumah. Tapi, saya suka... :)

Ruang tamu berwarna peach, ruang dapur berwarna hijau, frame pintu bilik warna pink fuschia, manakala grille dan gate saya cat rona off white. Dinding bahagian luar saya cat warna kuning. Ketika itu, tahun 2005, rona kuning popular. Kebanyakan rumah berat rona itu. Untuk tampilkan kelainan, saya cat rona peach (lebihan cat di dalam rumah) di bahagian tiang dan beberapa tempat tertentu. Tidaklah semuanya nampak kuning, kan? ;)

Tip Sebelum Masuk Rumah
Sebelum masuk rumah, banyak aspek perlu diambil kira. Antaranya:-
1- Kenal pasti point untuk lampu dan kipas. Beli lampu dan kipas di HOuse of Lighting, Puchong yang glamor itu. Tempat tumpuan untuk mendapatkan barangan dengan harga murah!
2- Bersihkan rumah. Cuci-cuci. Mop lantai, bersihkan sawang, dan sebagainya.
3- Buat kunci pendua. Itu penting!
4- Jangan lupa baca surah Al-fatihah dan 3 Qul. Amalkan juga membaca surah Al-baqarah.
5- Laungkan azan sebelum masuk ke dalam rumah baru. Rumah yang lama ditinggalkan biasanya dihuni oleh makhluk yang kita tidak nampak. Hati-hatilah ye. Semoga kita semua berada di bawah perlindungan Allah SWT.

Kemudian, setelah 4 tahun mendiami rumah tersebut, kami mengambil keputusan untuk mendapatkan rumah lain. Faktor anai-anai menyebabkan kami terpaksa membuat keputusan drastik. Saya tidak tahan geli mendengar alunan krik krik anai-anai pada setiap malam di bahagian bingkai pintu bilik air. Oh... Teringat-ingat betapa geli geleman saya, walaupun tidak melihat, tetapi mendengar bunyinya sahaja sudah membuatkan saya merinding.

Rezeki kami baik apabila ditemukan dengan rumah yang kami diami kini. Tempoh 2 tahun untuk rumah ini siap sepenuhnya memaksa kami mendapatkan rumah sewa. Tapi, saya memang agak cerewet bab rumah. Walaupun sekadar rumah sewa, saya tetap ingin mencari yang cantik dipandang mata saya dan selesa. Kami meronda-ronda sekitar Meru dan akhirnya tidak jauh dari rumah kami, kawasan perumahan baru di bawah Bandacaya. Lengkap pergola, 4 bilik 2 bilik air. Memang selesa! Paling penting, ia rumah Baru! Dan... Rezeki kami, rumah itu tinggal satu unit sahaja. Tuan rumah /tuan tanah mempunyai 4 pintu rumah ( klu x silap) dan kami dapat rumah yang terakhir itu. Mulut perlu ramah untuk bertanya kerana lazimnya mereka tidak menampal atau menggantung iklan rumah untuk disewa. Di kawasan sekitar Meru ini, rumah laris bagai pisang panas. Hari ini keluar, esok sudah ada yang masuk. Maka berpindahlah kami buat kali kedua. Masa pindah kali pertama, tidaklah teruk mana, sebab barang yang diangkut dari rumah orang tua masih dalam kawalan. Tetapi, setelah hidup berkeluarga dan beranak dua, barang-barang teramat banyak. Kebanyakan barang tidak saya keluarkan, kerana selepas 2 tahun, akan berpindah ke rumah yang telah siap sepenuhnya.

Selama 2 tahun menetap di sana, seronok mengenali jiran-jiran. Sempat juga melahirkan anak ketiga dan berpantang sebulan di sana. Saat itu memang tidak akan dapat saya lupakan. Berpindah ke rumah kini juga memang teramat banyak barang. Dan...encik suami kata, kami dah 'taubat' tak mahu berpindah lagi. Fuuhhh!!!! Penat tau pindah rumah. Harap-harap kami tak berpindah lagi. Kami ingin meneruskan kehidupan di sini bersama keluarga kecil kami.
Maaflah...saya memang suka warna-warna terang. Tapi, semenjak dua menjak ni dah mula mencintai brown, gold.

Wednesday, October 16, 2013

Baked Macaroni *fefeeling Italian*

Entri lepas, saya ada ceritakan yang sepanjang satu hari menu kami adalah makaroni; pagi makaroni - tengah hari makaroni - petang makaroni. Saya telah olah Makaroni Berkuah menjadi Makaroni Goreng, dan kemudiannya Baked Macaroni. Ini semua gara-gara mood Hari Raya Qurban yang tak datang menjelma dek kerana Encik Suami masih bekerja.

Jom kita tengok macamana saya hasilkan Baked Macaroni tanpa menggunakan bahan-bahan yang susah nak dapat di dalam fridge kita. Ini kerana, saya selalunya suka terjah saya. Kalau saya rasa nak masak itu dan ini, saya akan tinjau-tinjau dalam gerobok saya, apa bahan-bahan yang ada. Kalau setakat 1-2 bahan yang tak penting dan kalau tiada pun, masih menjadi, saya abaikan saja. Tak perlulah ke kedai semata-mata nak lengkapkan semua bahan. Janji rasa tak lari sangat sebab adakala bahan-bahan yang tiada tu sekadar penambah rasa dan adakala bolh digantikan dengan bahan lain. Semuanya terpulang pada kita. Ikut suka, ikut rasa.Jom tengok resipi. *cheese again...?hmmm*

Baked Macaroni

Bahan A
*untuk makaroni, saya telah hasilkan sebelumnya. Boleh tengok di.http://fasyafazida.blogspot.com/2013/10/makaroni-berkuah-resipi-olahan-sendiri.html

Bahan B
2 cawan susu full cream (*tapi saya guna susu tepung Fernleaf bancuh air sebab susu dah habis buat puding roti)
2 biji telur
4 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar Maggi Cukup Rasa (*penambah perisa dapat product sample dari ofis ;))
Garam & Pepper

Cara-cara:-
1. Campurkan semua Bahan B dan pukul/gaul sebati.
2. Masuk bancuhan susu dalam acuan yang sesuai.
3. Kemudian, masukkan maakroni goreng tadi. Jangan risau. Memang ia akan tenggelam. Biarkan ia tenggelam agar makaroni masak sekata.
4. Taburkan keju parut diatasnya. (*Saya guna mozarella.)
5. Bakar dalam oven 200 darjah Celcius, selama 30-35 minit atau keju kelihatan garing. **Jangan lupa panaskan oven terlebih dahulu kira-kira 10 minit. Masak api atas bawah ye puan-puan.

Pic ini saya belum tabur parutan keju lagi.
OK, DONE! Boleh tunggu suam sedikit supaya makaroni akan terpotong elok dan cantik apabila dikeluarkan daripada acuan. Ada juga yang menggunakan bekas kaca kecil-kecil yang tahan panas dan boleh terus hidang dan makan. Ikut citarasa dan cara penyediaan masing-masing. Sesuai untuk dimakan semasa sarapan pagi mahupun tengah hari, hi tea, makan malam ataupun supper.:) #Apapunboleh
  

Monday, October 14, 2013

Makaroni Berkuah *resipi olahan sendiri*

Makaroni Berkuah Sempoi Citarasa Anak-anak
Apa khabar semua? Lama dah saya peram entri ini sebab tak sempat nak mengarang. Kalau nak diikutkan, rentetan resipi saya banyak 'cheese-based', kan? Memang pun. Sampai rakan sepejabat pun dah tahu. "Cheese again...?" Hahaha... Maaflah... keju sememangnya menjadi antara yang menjadi kegemaran saya. Jadi, jangan bosan tau ye puan-puan yang jelita dan rupawan. Bukan apa, mozarella cheese masih berbaki. Kalau saya tak habiskan, alamatnya... memang lambatlah nak habis. Alih-alih, habis tempoh.

Ini entri tertangguh sebenarnya. Sebabnya... nanti orang bosan tengok 'keju' lagi dan lagi.:) Sehari sebelum Hari Raya Qurban, kalau orang lain semua sibuk 'menari' di dapur untuk memasak rendang, ketupat, nasi himpit, kuah kacang dan lontong, saya pula sebaliknya. Ini kerana Encik Suami saya masih bekerja. Jadi, mood hendak berhari raya 'tidak mari'. :)

Untuk menjimatkan masa dan masak menu sempoi tapi nampak pelbagai, kita perlu kreatif tanpa memakan masa yang banyak. Menu saya hari ini semua 'macaroni-based'. Semasa sarapan pagi yang agak terlewat, saya buatkan makaroni berkuah tapi simple sahaja bahannya sebab tengok stok apa yang ada. Petang pula, saya campurkan makaroni dan kuah tersebut, lalu panaskan di atas pan. Maka, terjadilah Makaroni Goreng. Malam pula, saya jadikan Makaroni Goreng itu menjadi Baked Macaroni. 

Makaroni Berkuah ala FasyaFazida

Bahan-bahan:-
1/2 peket makaroni
1/2 peket daging cincang (*saya pilih Ramly)
3 batang sosej (*dihiris sederhana nipis atau potong serong)
3 ulas bawang putih (*diketuk dan dicincang)
1 biji bawang merah (*dipotong dadu)
1 senduk cili kisar
3 sudu sos/puri tomato
1 cawan air (atau lebih mengikut kecairan kuah yang diingini)
Oregano atau mix herbs
Garam

Cara-caranya:-
1. Rebus makaroni dan toskan.
2. Tumis bawang putih dan bawang merah hingga naik bau.
3. Masukkan cili kering yang telah dikisar dan masak hingga pecah minyak. (*Mak saya kata, kalau kita bersin tu, maknanya cili tu dah garing dan dah cukup masak. Ehem... tapi kalau tak bersin-bersin juga dek kerana hidung tu boleh tahan, jangan tunggu sampai hangus pula ye tuan-tuan dan puan-puan. Hehehe...)
4. Kemudian, masukkan daging cincang. Masukkan air dan kacau hingga daging cincang itu masak.
5. Setelah itu, masukkan sos atau puri tomato. Kalau nak lebih pun boleh. Kita masak ikut suka, ikut rasa. 6. Masukkan sosej.
7. Perasakan dengan garam dan sedikit oregano atau mix herbs.

Dah siap! Masa nak makan, tuang kuah atas makaroni yang direbus tadi. Mudah, kan? Kalau nak tabur parutan keju cheddar pun boleh juga. Wallah!

OK DONE! Kemudian, petangnya saya tukarkan Makaroni Berkuah itu menjadi Baked Macaroni. Nak tahu cara-caranya? Kita tengok entri seterusnyalah ye. :) Jumpa lagi!

Sunday, October 13, 2013

Ayrinn Jadi Artis

Ayrinn, sifatnya boleh dikatakan seorang yang berdikari, penghibur, peramah, pengasuh, rajin, comel! Haha... Sebagai anak tengah, Ayrinn boleh diharap. Boleh menjadi 'mata-mata' untuk membantu saya memerhati abangnya, Adam dan adiknya, Ayraa.

Dulunya, Ayrinn seorang yang introvert. Di Taska, gurunya berkata kepada saya perkara yang sama saat saya meminta maklum balas tentang prestasi anak-anak saya di nurseri. Namun,sejak setahun dua ini, Ayrinn semakin pandai berkomunikasi. Saya sendiri mengambil pendekatan untuk menjadikan anak saya seorang yang extrovert seperti abangnya. Nak tahu rahsia bagaimana ingin menjadikan anak yang pemalu dan pendiam untuk lebih terbuka dalam berkomunikasi dan bersosial dengan rakan sebaya? Cubalah tip yang saya berikan ini;

Tip Jadikan Anak Mahir Berkomunikasi & Bersosial

1. Ibu atau bapa perlu mendekatkan diri dengan anak tersebut. Contohnya, berbual-bual dengannya sewaktu dalam perjalanan menghantar atau mengambil anak daripada pusat asuhan/taska/sekolah. Boleh memulakan topik perbualan dengan anak mengenai aktiviti dan rakan-rakan di pusat asuhan/taska/sekolah. Buat permulaan, anak mungkin akan menjawab sepatah kepada pertanyaan yang diajukan. Namun, ibu/bapa usah berputus asa. Si anak baru sahaja hendak menyesuaikan diri dan membentuk cerita di dalam kotak fikirannya. Ulang pertanyaan yang sama setiap hari supaya si anak akan biasa dan dia akan mula merangka cerita untuk diceritakan kepada ibu/bapanya di dalam kereta nanti.

**Saya sendiri mengulang perkara yang sama, sehingga akhirnya anak saya tidak sabar hendak bercerita saat mulai masuk ke perut kereta. Secara tidak langsung, dengan perbualan antara ibu/bapa dan anak ini, mereka akan rasa dihargai sementelah ibu/bapa seharian sibuk bekerja.

2. Ajar atau latih mereka berkomunikasi atau bertutur dengan perkataan yang 'molek-molek' sahaja. Ini penting kerana mereka perlu diajar bahasa yang elok untuk bertutur dan berkomunikasi dengan rakan lain ataupun orang yang lebih dewasa dengannya. Beritahu anak bahawa perkataan yang tidak elok akan memberi kesan yang tidak elok juga kepada rakannya. Ajarinya supaya menjaga hati orang lain jika hati mereka sendiri tidak mahu disakiti. Ajar mereka supaya berfikir sebelum bercakap. Contoh; "Kalau kawan Ayrinn cakap Ayrinn budak comot, Ayrinn marah tak?" Pastinya, dia akan berkata, "Marah." Jadi, ajarkan mereka agar berfikir dan tahu menghargai perasaan orang lain. Jikalau si anak ingin bergurau, pastikan mereka tidak berlebih-lebihan.

3. Berikan pujian. Siapa yang tidak dahagakan pujian? Kembang kempis si anak saat ibu/bapa/guru memberikan pujian walaupun dia hanya telah melakukan satu kejayaan kecil. Contohnya; si anak berjaya mewarna tanpa keluar/melebihi daripada gambar yang diwarnakan (meskipun warnanya kelihatan agak tidak sekata). Namun, bagi si anak itu merupakan satu kejayaan buat dirinya dalam umur sebegitu. Percayalah! Selepas itu, si anak pasti akan membuat lebih baik untuk mendapatkan pujian dan (sebenarnya PERHATIAN!)

4. Kongsi cerita ibu/bapa dengan anak. Jika boleh, sebutkan nama kenalan pejabat yang anak kenal atau tidak. Mengapa begitu? Mengikut pengalaman saya, dari sinilah si anak akan mula bertanya (menambahkan kemahiran komunikasi) tentang rakan-rakan pejabat kita, tugasan yang kita lakukan bersama mereka, dan sebagainya. Usah mengelak daripada bercerita tentang tugasan di pejabat kepada anak-anak kerana mereka akan mendengar dan cuba berfikir dan membayangkan. Walaupun anda rasa anak anda tidak memahami, tetapi percayalah yang sebenarnya mereka dedang menyerap input tersebut dan akan memahaminya sedikit masa lagi. Jika anda perasan, pasti ada orang yang menyatakan pada anda, " Eh, anak awak bercakap dalam bahasa Melayu buku lah." ATAU "Anak awak petah berkata-kata, macam orang dewasa. Mana dia tahu perkataan-perkataan macam tu? Umurnya baru 4 tahun."

5. Usah anggap anak kecil itu terlalu kecil. Lazimnya, ibu/bapa masih menganggap anak kecilnya sama seperti umur ibu/bapa pada zaman mereka dahulu kala. Ingatlah, zaman telah berubah. Kanak-kanak telah semakin maju dan otak mereka semakin pantas berfikir. Tiada salahnya jika anak-anak didedahkan dengan perkara yang kanak-kanak melebihi umurnya buat. Mana tahu, mungkin anak anda lebih genius otaknya daripada rakan sebaya yang lain. Jadi, biarkan anak berkomunikasi dengan orang yang lebih dewasa supaya dia lebih berkeyakinan dan tahu bagaimana untuk menghormati dan berkomuniasi dengan orang yang lebih dewasa daripadanya.


Baru-baru ini, saya terlihat Ayrinn melukis sesuatu di atas kertas A4. Apabila saya tanyakan apa yang dilukis, dia berkata, "Ayrinn lukis mama, papa, abang Adam, Ayrinn, dan Ayraa" sambil menunjukkan satu persatu objeknya. Saya terharu. Saya mungkin tidak pernah mengajarnya melukis, namun saya tahu apa yang ada di sudut hatinya. LUKISAN adalah luahan hati seseorang. Oleh itu, biarkan anak anda mengekspresikan perasaan dan hatinya dengan melukis.
Sudah semestinya, pujian melambung saya berikan kepada Ayrinn ke atas daya kreatifnya dan semangat melukisnya itu. Saya amat hargainya. Niat di hati saya ingin menyimpan lukisan itu sebagai tanda kenangan, tetapi setelah saya meminta Ayrinn kemaskan kertas-kertas yang adiknya Ayraa sepahkan, dia turut membuang lukisan tanda hatinya itu. Oh, nasib baik sempat ambil fotonya. #mamasayangsangatAyrinn#

Fefeeling Nigella in d' House!


Hampir setiap petang minggu, saya akan 'menari' di dapur. Lazimnya, saya akan memasak untuk sarapan dan kemudian akan memasak untuk makan tengah hari pula. Rutin sebagai seorang isteri dan ibu tidak pernah padam selagi hayat di kandung badan. Semakin anak-anak membesar, semakin 'demand' mereka tinggi untuk makanan itu, makanan ini, minuman itu dan minuman ini. Saya rasa pinggang saya seperti nak patah apabila tiba hujung minggu.

Sememangnya hujung minggu adalah saat yang dinanti-nantikan oleh semua orang kerana itu peluang untuk berehat selepas 5 hari bekerja. Namun, sesungguhnya bagi wanita bekerjaya seperti saya dan anda semua, dua hari Sabtu dan Ahad ini bagaikan berlalu dengan pantas. Kerja rumah harus pantas dilakukan bagai lipas kudung. Tak menang tangan melayan apatah lagi anak-anak masih kecil. Dalam masa yang sama, tak ingin melihat rumah bagai tongkang pecah. Mainan hanya boleh dimain di dalam bilik. Air, makanan tumpah. Itu sudah biasa. Tugas menyapu sahaja berkali-kali dilakukan dalam sehari. Namun, saya tahu dan sedar, bahawasanya zaman kanak-kanak bagi 3 permata hati saya bakal berlalu dengan pantas jika saya tidak mengendahkan mereka.

Maka, oleh sebab itu saya melayan sahaja pelbagai kerenah mereka, kerana dalam kerenah itu adakala terselit 'kenakalan' yang membuatkan saya tersembur ketawa, sehingga Adam, Ayrinn atau Ayraa terus tergelak besar dan memeluk saya kerana saya sudah tidak tertahan dengan fi'il mereka. "Mama sayang kamu bertiga!" Petang ini, tanpa sesekali tidak terlepas tanggung jawab dek kerana Adam dan Ayrinn asyik mengulang dapur. Buka peti sejuk, cari nata de coco, dapatkan air, puas berlari dan bermain, mencari makanan jajan pula. Aduyai... walaupun makan nasi dah bersuap, tapi tetap mereka asyik mencari sesuatu. Mungkin lapar akibat aktif bermain.

Memandangkan mozarella cheese saya hanya digunakan sekali dan masih berbaki, maka saya pun mula mencari-cari apa menu hi tea untuk petang ini. Akhirnya, terhasillah... *fefeeling ala Nigella*


Nigella Crustless Pizza

Bahan-bahan:
1 biji telur
2/3 (2 pertiga) cawan tepung gandum
1 cawan susu segar
Sedikit garam
Sedikit serbuk lada hitam
1 cawan keju cheddar (diparut) - *saya guna keju mozarella
Hirisan sosej (topping) *Boleh juga dimasukkan hirisan ayam dan capsicum
Sedikit Mix herbs

Cara-caranya:
1. Masukkan telur, tepung, garam, lada hitam, dan susu segar. Gaulkan rata dan sebati.
2. Masukkan separuh daripada keju yang diparut ke dalam adunan tadi. (*Separuh lagi akan ditabur di atas piza nanti.)
3. Letak di dalam bekas yang sesuai (ada yang letak di dalam bekas kaca bulat tahan panas oven.)
4. Bakar selama 30 minit (api atas bawah), suhu 200 darjah celcius atau sehingga tepinya keperang-perangan.
5. Kemudian, keluarkan seketika untuk meletakkan kepingan sosej, cheese, dan mix herbs di atas piza.
6. Bakar semula lebih kurang 5 minit (sehingga keju cair.)

Okey, dah siap! Mudah kan? Resipi kat sini mudah-mudah saja uols! Khas ibu & wanita bekerjaya yang mahukan resipi ekspress dan lazat untuk ahli keluarga. Air tangan tu paling penting tau...!
Hmmm.. pasni, bolehlah anda fefeeling hi tea ala western bersama keluarga tersayang. Muacks!!!

Monday, October 07, 2013

Crispy Nugget Popia with Cheese - Resipi Olahan Sendiri


Hmm... Semasa saya update status di Facebook tentang sarapan pagi dan minum petang saya dengan Popia Nugget with Cheese ini, ada yang bertanya, "Ida, kena goreng dulu ke nugget tu?". Tidak kurang yang bertanya, "Macamana gulung cheese dengan nugget kat dalam tu?"

Baiklah, sebenarnya status saya tu ter 'advance'. Saya tak sempat buat entri tentang resipi dan cara pembuatannya. Untuk merungkai persoalan-persoalan tadi, di sini saya sertakan resipi mudah yang saya sendiri pun tak pernah terjangkau membuatnya. Ini semua gara-gara roti Gardenia yang dibeli untuk bakar dan taruk cheese sudah dihabiskan oleh anak-anak tersayang. Jadi, fikir punya fikir, buka peti sejuk dan belek apa yang ada, maka terhasillah resipi mudah ini. Hew...hew...

Crispy Nugget Popia and Cheese

Bahan-bahan:
20 keping nugget
1 bungkus Kepingan keju cheddar (yang ada 6 slice)
1 bungkus kulit popia saiz kecil
Sedikit air masak untuk gamkan hujung kulit popia yang telah digulung
Minyak untuk menggoreng

Cara-caranya: (kali ni kita layan gambar ye puan-puan)
- Goreng nugget.
- Setelah agak sejuk, potong atau gunting nugget secara dadu.
- Potong/hiris sekeping cheese kepada 5 bahagian.
- Hamparkan bentangkan kulit popia.
- Letakkan sekeping cheese tadi di atas kulit popia.
- Kemudian, letakkan potongan nugget kecil tadi (anggaran 7 butir) ke atas cheese tadi.
- Gulung dan lipat tepi popia, dan gulung sehingga ke hujung.Gamkan hujungnya dengan air.
- Buat sehingga habis.
- Goreng hingga kekuningan.

hMm ... Cheese nya melting di dalam kulit popia. Makan panas lagi best! Mmm... Dap! Dap!Dap!

**Boleh menghasilkan 30 unit popia rangup. Selamat Mencuba resipi ikhlas dari hati saya... Buat anda yang membaca entri ini.
#nantinaktryciptaresipimudahyanglainpulak# Anda semua suka tak...? Ngeh ngeh...

Wednesday, October 02, 2013

Fenomena Wallpaper Melanda Diri


Sebenarnya sudah sekian lama kertas dinding aka wallpaper ini menjadi idaman saya. Walaubagaimanapun, harga yang agak tinggi membuatkan saya makan hati dan gigit jari. Saya hanya asyik melayari Korean Wallpaper di dinding ‘muka buku’ sahaja, menatap satu demi satu gambar album yang sengaja diletak untuk menjadi tatapan umum. Aduh, cair hati melihat setiap rekaan dan warna yang menawan hati. Di dalam fikiran, asyik benar membayangkan. Berbunga-bunga rasa seandainya mimpi menjadi realiti. Suatu hari, ditakdirkan Allah, saya telah melihat satu promosi di Korean Wallpaper. Apa lagi, hati berbunga riang. Ajak Encik Abang pergi bersama. Seronoknya hati tak terkata. Walau tak dapat jenis yang berbunga (premium) dan yang ala-ala 3D, yang saya ‘tangkap’ ini pun dah berjaya menawan hati. Ketika entri ini ditulis, sebenarnya kertas dinding ini sudah lama saya pasang. Kira-kira beberapa bulan yang lalu. Cuma kini baru ditulis.

Nak tahu kenapa saya pilih Korea Wallpaperhttps://www.facebook.com/koreawallpaper.com.my? Sebab... ia lebih lebar dari yang lain. Coraknya juga cantik-cantik, lain dari yang lain. Ada tekstur timbul, ada jenis 3D.
Sewaktu promosi, hanya design batu dan dinding putih berbunga pastel sahaja (ada dalam berbelas-belas rekaan sahaja)yang berharga sebegini.

Apalagi, tepat jam 10:00 malam, saya pun memulakan kerja-kerja pemasangan. Saya ajak Adam (anak teruna saya yang berumur 6 tahun) untuk menemani saya malam itu. Tangga tinggi saya pinjam daripada jiran sebelah rumah. (Tak sempat nak beli tangga sebab terlalu teruja.Hehe... Jiran pun pelik saya pinjam tangga malam-malam. Huhu...) Setelah Ayrinn (4 tahun) dan Ayraa (1 tahun) saya tidurkan awal-awal, (begitu juga papa mereka), kami berdua pun memulakan ‘projek’.


Saya perlu alihkan perabut ke tepi dinding untuk memudahkan kerja menghampar, mengukur dan menggunting/memotong kertas dinding tersebut. Sebelum itu, saya sempat mengintai YouTube untuk mendapatkan video DIY pemasangan kertas dinding Korea Wallpaper. Boleh juga membantu untuk amatur seperti saya. Pita pengukur (nasib baik memang ada) saya lalukan di tepian kertas dinding. Oh, sangat mencemarkan minda. Ukur di dinding sambil memanjat tinggi dan mendongak, dan kemudian ukur kembali ke atas kertas dinding. Kemudian potong dengan berhati-kemudian. Sebelum itu, jangan lupa bancuh gam dengan air di dalam baldi bekas. Semasa mengukur, anda perlu teliti untuk menyamakan corak supaya sama dengan helaian sebelahnya. OH, MEMANG MENCABAR! Tidak seperti yang saya fikirkan pada awalnya. Sememangnya, mengecat itu lebih mudah bagi saya.


Setelah dipotong, ratakan gam menggunakan penggelek di atas kertas dinding. Kemudian, angkat kertas dinding dan tampalkan. Ini memang mencabar! Kertas dinding yang telah diselaputi gam sememangnya BERAT untuk diangkat dan memanjat tangga oleh seorang perempuan (TAPI SAYA TETAP GIGIH SEBAB MINAT BUAT DIY) dan kemudian, gamkan betul-betul. Kemudian, ratakan agar gelembung udara keluar dan kertas dinding menjadi rata. Potong lebihan atas dan tepi, menggunakan pisau yang dibekalkan. Kemudian, teruskan lagi dan lagi sehingga habis menutupi dinding yang dikehendaki. Ada lagi bahagian yang paling mencabar. Bahagian SUIS kipas/lampu dan suis utama. Kita perlu potong X di bahagian tersebut untuk membolehkan kertas itu membolosi suis tersebut. Kemudian, baru kemaskan dan potong lebihan kertas. Jika ada kecacatan, ambil saja lebihan dan tampal kecacatan tersebut.


Kerja-kerja pemasangan ini berjalan selama 6 JAM! Omai... Bermula jam 10:00 malam sehingga 4:00 pagi!!! Oh, terlupa. Adam hanya menemani dan membantu saya menghulurkan pisau sewaktu saya berada di puncak tangga sehingga jam 1.00 pagi sahaja kerana dia tak tahan mengantuk. Tapi, saya OK saja. Masih bertahan kerana tak sabar menantikannya siap. Tak sabar nak SURPRISE kan Encik Hubby keesokan paginya. Selepas selesai kerja-kerja pemasangan, saya hanya dapat tidur 2jam setengah. Dan Encik Hubby serta anak-anak memang teruja sekali apabila melihat dinding sudah bertukar warna. (Namun, mereka tidak tahu betapa seksanya di sebalik pembikinan itu. Kalau ada video , memang best! Huhu...) Dan... inilah HASILNYA! (walau tak secantik mana, tapi saya hargai hasil keringat saya. *inisemuapoyo* ahaks!

Sunday, September 29, 2013

Birthday 'Manja Mama'




Kek butter lychee. Sgt sedap! Full of lychees inside. Topping rich with fruits.

 Happy Birthday sayang… oh my ‘Manja Mama’! She’s turn 1 oredi pada 25hb Mac 2013. Ayraa Adelia. Saya pakaikan gaun Ayrinn yang hanya dipakai sekali semasa Hari Raya beberapa tahun lalu. Saya sengaja ambil beberapa shot sebab masa ni Ayraa dah pandai duduk sendiri. Lihat sajalah gelagat Ayraa. Macam-macam aksi yang buat kami tak kering gusi. Lagi dia gelak, lagi galak kami mengusiknya.



Waktu ini saya belikan Ayraa kek Laici untuk dijamu kepada kawan-kawannya di nurseri berserta dengan goodies. Alhamdulillah, cikgu pun suka dengan rasa kek yang sedap ni. Tak lupa, kami berikan goodies buat kawan-kawan Ayraa di taska.